Nyhedsbrev Juni 14

WORLD ENERGY COUNCIL

DEN DANSKE NATIONALKOMITE

KLIMAFORANDRINGER

Energisektoren presses af klimaforandringerne - ny rapport

 

Energisektoren står over for voksende pres på grund af klimaforandringerne. Alle dele af branchen vil blive påvirket af de globale klimaændringer og de politiske reaktioner på dem. Sådan lyder det i en ny rapport udgivet i fællesskab af World Energy Council (WEC), University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL), Cambridge Judge Business School, og European Climate Foundation. Rapporten blev offentliggjort den 18. juni Asian Clean Energy Forum i Manila. Den sætter fokus på de energirelaterede resultater IPCC’s Femte Hovedrapport (AR5) for politikere og erhvervsledere i energisektoren.

 

SE4ALL

Kick off for UN SE4ALL forum i New York

 

WEC spillede en aktiv rolle på FN’s SE4ALL forum, der fandt sted 4.-6. juni i FN-hovedkvarteret i New York. Mere end 1800 ledere og eksperter deltog i begivenheden. Der var således repræsentanter fra regeringer, virksomheder samt internationale organisationer.

 

GLOBAL PARTNER

Netselskabet National Grid er blevet global partner for WEC

 

National Grid ejer og driver el- og gasnet i Storbritannien og det nordøstlige USA, og leverer el og gas til millioner af kunder. Selskabet indtræder nu i WEC’s community af Global Partners med det formål at arbejde og dele erfaringer med eksisterende partnere for at finde løsninger på ”trilemma udfordringen”, dvs. at sikre overkommelige energipriser, forsyningssikkerhed og klimahensyn. WEC Global Partners-programmet støtter virksomheder og organisationer på energiområdet der ønsker at udvide deres engagement til nye lande og regioner.

 

KLIMAPOLITIK

USA sender nye signaler på klimafronten ved WEC’s årsmøde

 

På årsmødet i den amerikanske WEC komite USEA udsendte den amerikanske energiminister Ernest Moniz nye signaler på klimafronten idet han slog til lyd for at der skal behov for standarder for energieffektivitet og det haster med handling over for klimaforandringerne. ”Manglende indsats over for klimaforandringerne nu vil gøre opgaven meget dyrere og meget sværere," sagde han. Hans kommentarer blev set som en del af præsident Obamas fornyede indsats mod klimaforandringer.

 

ENERGI/VAND NEXUS

World Energy Council og World Water Council indgår partnerskab

 

World Energy Council (WEC) og World Water Council (WWC) er gået sammen om at få spørgsmålet om vand-energi nexus øverst på dagsordenen i tiden op til 7. World Water forum, der afholdes i Daegu, Sydkorea 12.-17. april 2015. I aftalen forpligter de to organisationer sig til at arbejde sammen om at udarbejde et fælles program til 7. World Water forum. Videre vil de i fællesskab sikre at vand-energi nexus vil blive fremhævet på den næste World Energy Congress, der afholdes i Istanbul i 2016.

 

ENERGI I ASIEN

WEC topmøde om energisituationen i Asien

 

Midt i den stigende usikkerhed i energisektoren i det østlige og centrale Asien, var WEC vært for World Energy Leaders Summit, der fandt sted i Astana, Kasakhstan. På det lukkede topmøde drøftede mere end 60 ledende personer fra energisektoren muligheder og risici i den hastigt voksende energisektor i regionen. Fokus var på ukonventionelle fossile reserver, kernekraft, energiinfrastruktur og power-til-gas-teknologier.

 

FUKUSHIMA

Tre år efter Fukushima – Japans energiproblemer fortsætter

 

Fra Teruaki Masumoto, der er formand for WECs Japanske nationalkomite har vi modtaget en opdatering om energisituationen i Japan tre år efter Fukushima. Han konkluderer, at Japans nye energiplan er presset fra flere sider: den offentlige mening, medier og de politiske ledere. Mange mennesker lever stadig som evakuerede efter at være blevet fordrevet af ulykken. Dekontamineringen af kraftværket sker langsomt. Samtidig er det blevet en alvorlig udfordring at håndtere det radioaktive forurenede vand, idet vandet fortsætter med at stige inden for kraftværkets område. Rapporten kan rekvireres hos Leif Sønderberg Petersen, lepe@dtu.dk

 

WEC STUDIEGRUPPER

Vil du bidrage som ekspert til en af WEC’s studiegrupper?

 

Der allerede udpeget mere end 375 eksperter til WECs studiegrupper fra mere end 50 lande til at deltage i arbejdet med de næste udgaver af World Energy Resources, World Energy Scenarios og World Energy Trilemma. Videre er der udpeget eksperter til serien World Energy Perspectives inden for Energy Efficiency Policies samt Rules of Trade and Investment). Nu søger WEC medlemmer til nye studiegrupper inden for følgende områder af World Energy Perspectives, nemlig Global Frameworks; Performance of Generating Plant; Financing Resilient Energy Infrastructure; Renewables System Integration; Energy-Water-Food Nexus; E-Mobility. Har du mulighed for at bidrage så kontakt venligst generalsekretær Leif Sønderberg Petersen, M 2421 3832, lepe@dtu.dk

 

WEC STUDIEGRUPPER

DTU professor indtræder i WEC’s studiegruppe for scenarier

 

Professor Poul Erik Morthorst, DTU Management Engineering, er indtrådt i WEC’s studiegruppe for scenarier. WEC World Energy Scenarier arbejder på at udvikle et sæt energi-scenarier frem til 2050. De skal give politikere og ledere inden for energiområdet bedre indblik i udviklingen på energiområdet frem til 2050. Studiegruppen vil udarbejde to regionale scenarie projekter og producere et nyt sæt World Energy Scenarier til præsentation på den 23. World Energy Congress i 2016. Læs mere om studiegruppen for scenarier.

 

WEBSITE

Nyt design til WECs danske website

 

WEC har introduceret et nyt mere tidssvarende design på deres globale website. I den anledning har WEC Danmark nu opdateret det danske website i samme designstil. Opbygningen er blevet mere enkel og overskuelig, til gavn for WECs danske medlemmer og de mange andre besøgende på sitet.

 

TRANSPORTVANER

WEC efterlyser forbrugernes holdninger til alternative transportbrændstoffer. Udfyld spørgeskema

KALENDER

20. – 24. oktober 2014: Generalforsamling 2014, Cartagena, Colombia

22. oktober 2014: Future Energy Leader’s summit, Cartagena, Colombia

23. oktober 2014: World Energy Leader’s Summit, Cartagena, Colombia

World Energy Council arbejder for at sikre bæredygtig energi til hele verdens befolkning

Præsident Hans Peter Slente, DI Energi

Vicepræsident Claus Møller, Siemens A/S

Sekretær Niels Michael Petersen, Danmarks Tekniske Universitet

 

c/o DTU, Bygning 775, Frederiksborgvej 399, 4000 Roskilde. Telefon 4677 4612, kontakt@wec-danmark.dk

CVR 55 26 34 50